Ferie med motorbåd: Besøg Smålandsfarvandet

Fejø

Smålandsfarvandet byder på mange smukke øer, der har lidt til enhver smag. Du kan fiske til blide bølgeskvulp og fuglesang, tage på festivaler, spise dig mæt i lokalt producerede specialiteter og få røde kinder af den lokale cider eller brændevin. Og så er øerne oplagte til vandre- eller cykelture. 

De lokale i Smålandsfarvandet har de seneste år formået at skabe nogle unikke oplevelser for besøgende turister, og udnyttet det fulde potentiale af €œvandkantsdanmark”. 

Der er korte afstande mellem de fleste øer i Smålandsfarvandet, og det er derfor perfekt til bådferie i en mindre båd. Hvis du ikke bor i nærheden, kan du smide båden på en trailer og starte din ferie fra en af de større havne i området som f.eks. Nyborg, Skælskør, Korsør eller Karrebæksminde.

Inden du tager afsted, kan du bestille et Ø-PAS, som giver dig et indblik i, hvad du kan opleve på 39 forskellige danske øer og information om sejlruten derhen. Der er også en lille gimmick i passet til børnene eller bare den glade samler, hvor du kan samle på mærker fra de forskellige øer.

Du får her et overblik over hvad 6 forskellige øer i Smålandsfarvandet har at byde på; Agersø, Omø Fejø, Femø, Askø-Lilleø, og Vejrø. Vi har forsøgt at tage de mest seværdige med men prøv selv at udforske de forskellige øer i området - der er mange fine og mere og mindre oversete perler.

Agersø

Traktortur
Agersø tilbyder forskellige ture med €œAgersøexpressen”, hvor du kan opleve øen fra en traktortrukket trailer, der fås i to niveauer af komfort og størrelse (den ene er en åben trailer med en lille bænk, den anden mere en form for bus). Turen reklamerer med at du kan plukke snapseurter og opleve forskellige seværdigheder i byen.

Røgerivarer
Agersø Røgeri laver alverdens lækre røgvarer, som du kan spise i den tilhørende €œSnack & Snak bar” Ankerpladsen. Denne deluxe-udgave af en havnegrill byder på røget kød, rejer, forskellig slags fisk, og ost, der får tænderne til at løbe i vand. Du kan følge dem på facebook og få en daglig opdatering af fiskefrikadeller, der steger sydende i et hav af fedt.

Agersø by
Agersø by byder på et idyllisk gadekær og charmerende gamle bondehuse. Her finder du også en kirke, camping og cafeteria. Agersø Kro er normalt et besøg værd men holder lukket frem til 2022, fordi den bliver renoveret.

Omø

Omø By
En af de bedst bevarede landsbyer i regionen, hvor du kan se smukke bindingsværkshuse og gårde. Her finder du også øens eneste dagligvarebutik samt Historiens Hus, Omøs lokalarkiv og bymuseum.

Omø Perlen
Nyd udsigten over Storebæltsbroen med god traditionel dansk mad. Du kan for eksempel gå amok i stegt flæsk ad libitum fredage eller den store frokostbuffet lørdag. Du kan også bestille frisk fisk hos Perlen, dog to dage i forvejen. Husk at bestille bord i forvejen!

Omø kapsejlads
Den 100 år gamle tradition har vokset sig til en større folkefest med musik, strandbar, Open Air Bio og fællesspisning. Det bliver afholdt d. 16. juli 2021, men der kommer til at ske forskellige ting i dagene og til og efter. Søg efter arrangement på facebook, da det er i grupper der, at det meste information bliver lagt op.

Fejø

Fejø festival
Hvis du er på Fejø d. 14.-18. juli, kan du på Fejø Festival opleve klassisk musik og jazzkoncerter, foredrag, børnekoncerter og rundvisninger på øens vingårde og ciderier. Arrangementerne foregår rundt omkring på øen på blandt andet Dybvig Havn, møllen og i Fejø Kirke.

Cider
Fejø er særligt kendt for sine mange frugtplantager, hvis frugt forvandles til lækre produkter som brændevin, eddike, cider og marmelade. Produkterne kan fås overalt på øen på spisesteder og småbutikker. Særligt den vildtgærede cider lavet på Fejø-æbler, der er intet mindre end den danske sommer på flaske, kan anbefales.

Fejø Mølle
Smuk gammel mølle hvor du kan få en bid af det traditionelle Danmark med Møllelagkage og eftermiddagskaffe. I den tilhørende butik kan du købe forskellige lokale specialiteter og kunsthåndværk fra lokale kunstnere. Møllen har desuden forskellige events hen over sommeren, bl.a. Møllens fødselsdag d. 25. juli.


Femø

Jazz
Femø Jazz Festival har eksisteret siden 1970 og er dermed en af de ældste festivaler med overnatning i Danmark. Festivalen finder sted på en strandeng, der huser de omkring 1000 gæster i telte og campingvogne. Som de fleste andre festivaler har festivalen måtte aflyse i 2020 og 2021, og den kan altså først opleves i uge 31 i 2022. Festivalen har dog meldt ud, at der vil være diverse særarrangementer denne sommer.

Kvindelejr
Femø er nok mest kendt for den traditionsrige kvindelejr, der har eksisteret siden 1971. Lejren afholdes i uge 26 til og med uge 31 og hver uge har sit eget tema. Det bliver blandt andet sport, feminisme og musik. Der bliver Kvindelejr i 2021 men tilmeldingen er lukket for i år. Men mon ikke den generelt trækker aktivitet og god stemning til øen i festivaldagene?

Femø Kro
Den charmerende kro i bindingsværk har eksisteret siden 1600-tallet og serverer klassisk mad i smukke omgivelser. Kroen indbyder både til romantisk weekendophold, den helt store bryllupsfest såvel som et enkelt måltid efter en vandretur på øen.

Askø-Lilleø

Fiskeri
Askø-Lille er med sine i alt 44 indbyggere perfekt, hvis man vil nyde den smukke natur i ro og fred. Som de andre øer i Smålandshavet er Askø og Lilleø oplagte steder for fiskeri, og der er blandt andet god mulighed for at fange havørred og hornfisk.

Æbler og Apple Flower Festival
Et særligt kendetegn ved Askø-Lilleø er deres blomstrende æbletræer. Ligesom Fejø er de to forbundne øer kendt for deres æblespecialiteter som cider og brændevin. Den lokale frugt er desuden blevet fejret med Claus Meyer og Kenneth Bagers Apple Flower Festival, der forener gastronomi og lokale fødevarer med musik og fællesskab Festivalen tog et €œsabbatår” i 2019 og er af gode grunde ikke blevet afholdt i 2020 og bliver det heller ikke i år. Arrangørerne siger til gengæld, at de regner med at afholde det i 2022.

Askø Museum
Ja der sker jo ikke alverden på Askø-Lilleø - men det er klart også charmen, at man kan sidde og nyde roen mens man drikker sin cider. Askø har dog sit eget lille museum hvor du for 20 kr kan komme ind og få et indblik i livet på Askø-Lilleø 1850-1950.

Vejrø

Luksus
Vejrø er perfekt til dig, der vil have at din ferie bare spiller. Øen er ejet af Saxo Bank direktør Kim Fournais, der har gennemrestaureret den fra det eksklusive Vejrø Resort til de ordnede marker og nye vejbaner.

Selvforsyning og økologi
Kim Fornais’ Vejrø er skabt på en grøn vision, hvor der stræbes mod selvforsyning og alle marker er dyrket efter økologiske produktionsprincipper. Selvom bæredygtighed ikke er en seværdighed som sådan, kan det alligevel tilføje lidt ekstra til ferien at aftensmaden er lokalt produceret og økologisk.

Restaurant Skipperly
Restauranten serverer gourmetmad med øens egne råvarer, kødavl og vildt.