Sådan kommer du i gang med vandsport

Sådan kommer du i gang med vandsport

Livet på vandet er blevet et kæmpe hit, særligt det seneste års tid hvor vi har måtte give afkald på på skiferien til Østrig og weekendturen til Barcelona. Flere er blevet motorbådsejere og har gennem det, fået øjnene op for hvor meget danske farvande har at byde på af idylliske øer, fiskeri og stjerneskud og fadøl på havnen.

Hvis du er kommet i gang med at sejle med motorbåd, lejet eller ejet, ved du at det i sig selv slår de fleste ting. Men måske har det med at sejle hen til nærmeste havn for at købe en is i weekenden tabt lidt af sin nyhedsværdi, eller måske har du en gang imellem brug for at supplere fisketuren med noget lidt mere sindsoprivende?

I så fald vil jeg gerne opfordre dig på det kraftigste til at finde et par vandski på DBA, tage til din nærmeste vandsport forhandler og købe et wakeboard, leje en tube eller hvad end der fungerer for dig, og bevæge dig ind i vandsportens verden. NU! Mens sommeren er på sit højeste og vandet lækkert indbydende.

Der kan umuligt findes et eneste menneske, der ikke får det største fjogede smil første gang de kommer op på vandski eller hviner af fryd, når de er ved at blive smidt af en tube. På den måde er vi mennesker altså ret simple.

Vandsport med motorbåden giver dig de vildeste og sjoveste oplevelser bare 200-300 m væk fra strandkanten og er tilgængelig for alle, der har et speedbådskørekort (som kan tages på en dag og koster omkring 1000 kr).

Du behøver hverken være særligt atletisk eller en kæmpe dare devil for at prøve kræfter med vandski, wakeboard eller tubing, men hvis man aldrig har prøvet det før kan det godt virke lidt svært at komme igang. Derfor har du her en lille guide til, hvad du skal bruge og tricks til hvordan du kommer op på det forskellige udstyr.

Hvor meget skal båden kunne trække?

Du behøver bestemt ikke have det hurtigste lyn i havnen for at kunne trække folk på vandski eller tube - tværtimod kan du nøjes med en ret ydmyg motor, særligt hvis du kun skal trække børnene eller bruger tube eller kneeboard, som kræver lidt mindre fart for at fungere.

Hvis det er en lidt mere bastant person på over 90 kg, der skal op på vandski skal man gerne op på i hvert fald 50 hk på motoren, men hvis det er en mere spinkel skabning der skal hives afsted kan mindre sagtens gøre det.

Jeg har selv for nyligt haft sommerens indtil videre bedste dag med vandski, kneeboard og en tube (dette indlæg er selvfølgeligt fuldt objektivt og ikke influeret af at jeg ELSKER vandsport) med en mindre gummibåd med 30 hk motor. En gummibåd giver dog også mere fart for færre hestekræfter, da båden ikke vejer så meget. Det var lidt svært for den største i gruppen at komme op på vandski, en fyr på omkring 85 kg, så han måtte holde sig til tube og kneeboard. De andre (mellem 60 og 70 kg) kunne til gengæld sagtens komme op med to personer i selve båden. Vi var en større gruppe, men vi tog bare båden ud på tur mens de andre hængte ud på stranden.

Man kan altså slippe afsted med ret lidt båd - særligt hvis man kan være lidt fleksibel og har små venner.

Vejret

Det er nemmere hvis der er vindstille eller fralandsvind, som betyder færre bølger. Man kan dog sagtens tage ud i lidt bølger, særligt med kneeboard, som generelt er lidt nemmere at komme op på, og tubes og €œbananer”, hvor det næsten bliver sjovere, hvis der er lidt bølger, der kan kaste en af. Og husk selvfølgelig solcreme hvis solen skinner, ellers ender man nemt rød som et dansk sommerjordbær.

Hvordan kommer jeg op?

Tube/banan

Hvis du ikke kan overskue at skulle tænke for meget på teknik og bare vil have rendyrket gak og løjer, er tubing det perfekte bud. Det er bare at spænde tuben på, gasse op, og så prøve sit allerbedste som kaptajn for at kaste dem på tuben af. Her kan et langt drej til den ene side, der gør linen slap for derefter at dreje skarpt til en anden side, anbefales på det varmeste. To tubes med to mennesker på hver, der skal skubbe det andet €œhold” i vandet er også en vinder-leg.

Kneeboard

Remmen skal være åbnet og løs. Du starter liggende på maven, og når båden har fat i boardet og farten stabiliserer det, møver du dig fra maven og op på knæene. Hold hele tiden godt fast i linen og hvil albuerne på boardet for at holde balancen. Når du sidder på knæene, bruger du den ene hånd til at trække remmen over dine ben og spænde dig fast.

Når du føler du har god balance kan du begynde at eksperimentere med at bevæge boardet, fx. dreje fra side til side eller hoppe over hækbølgen. Kneeboardet er generelt ret stabilt, og man kan derfor nemt kaste sig ud i at prøve nogle små tricks.

Wakeboard

Start med bøjede ben, armene hvilende på knæene og kroppen vendt mod båden, så wakeboardet ligger parallelt med båden. Når båden begynder at trække, løfter du langsomt numsen fra vandet, så du til sidst kommer på højde med brættet. Når du er kommet så langt, kan du nu strække benene.

Du kan også starte lidt skråt mod båden og vende den ene ende af boardet mod båden så snart der kommer lidt træk. Det kan f.eks. være nødvendigt, hvis din båd ikke kan trække så meget.

Når du er kommet op lægger du vægt på hælene, læner dig tilbage i rebet og skubber den ene fod forrest. Hvis du er venstrebenet er det en god ide at have venstre fod bagerst, og det samme med højre fod til højrebenede.

Lad båden gøre det hårde arbejde. Det er den der skal trække dig op, så du behøver ikke selv kæmpe for at trække dig op i armene. Hold benene bøjet.

Du drejer enten ved at lægge vægten på den bagerste fod eller på tæerne.

Hvis du stadig synes det er svært, kan du se denne tutorial, der også viser de typiske fejl man laver som ny på wakeboard: https://www.youtube.com/watch?v=F8Vosdtdc1A


Vandski

Når du ligger i vandet, skal du have linen mellem knæene, knæene bøjet op mod brystet, vandskiene skal pege i retning af båden og være 15-30 cm over vandet. Du må altså ikke læne dig alt for langt tilbage. Det kan være nemmere, hvis du har en vest på til at holde dig selv flydende - vest er i det hele taget en god ide!

Når du skal op skal du spænde i kroppen, holde knæene samlet og have skiene parallelle. Armene skal være strakt, benene bøjede og så skal du ellers bare lade båden trække dig op at stå. Du skal have en grundspænding i kroppen og holde knæene samlet men det kræver ikke, at du er særligt stærk. Det er nemlig bådens kraft, der gør alt det hårde arbejde.

Youtube er virkelig din ven, hvis du vil have gode råd til vandsport! Særligt hvis du søger på engelsk (fx €œhow to water ski”), kommer der mange rigtig gode guides frem.

At styre båden til vandsport

Når du skal til at trække personen i vandet skal du sejle langsomt frem, så båden ligger ret lige for personen med linen i vandet og udstrakt. Når man har fået et ok fra den der skal op, giver man fuld gas med gashåndtaget. Så snart personen på vandski er oppe, er omkring 16 knob et godt tempo for en nybegynder - det er nok til at holde personen oven vande men stadig et roligt tempo

Sørg for at personen i vandet ikke kommer for tæt på motoren og hold hele tiden øje med at vandskilinen ikke kommer ind i propellerne.

Hvis/når vandskiløberen/wakeboarderen/kneeboarden/tuberne falder i vandet, skal du for at føre linen eller tuben tilbage til dem, sejle i en cirkel rundt om personen, så linen på et tidspunkt når dem.

Pas på med at sejle med linen slæbende efter båden, mens der ikke er nogen der holder fast i den, da den kan sno sig rundt om folk eller genstande i vandet.

Husk at holde afstand til andre både, særligt dem der ligger for anker. Man ikke må heller plane for tæt på kysten (de fleste steder er det 300 meters afstand man skal holde).

Hvad skal jeg bruge?

  • Vandskiline
  • Vandski/wakeboard/kneeboard/tube
  • Svømmevest
  • Evt. våddragt
  • Evt. handsker
  • En båd (...) evt. med vandskitræk eller vandskitårn (som linen går fra)
  • Forholdsvis stille vejr, der ikke giver for mange bølger (med mindre du vil have det lidt vildt)

Kast dig ud i det!

Vandsport kan give dig de sjoveste og mest uforglemmelige minder på vandet. Det kræver selvfølgelig udstyret og en båd, men begge dele er noget du kan leje, hvis du ikke ejer det. Og så skal I bruge en person med et speedbådsbevis. 

Om det er de nemt tilgængelige tubes (og andre diverse ting man kan ligge/sidde på efter båden) eller det tjekkede wakeboard, er det noget alle kan kaste sig ud i. Det gør ikke ondt at falde, selvom båden sejler hurtigt så prøv jer frem og vær ikke bange for ikke at kunne mestre boardet fra begyndelsen. Se det i stedet som en unik mulighed for at komme rigtig tæt på havet fra forskellige vinkler og hastigheder!