En dag i Københavns Havn
Du skal nok ikke overbevises om, at Københavns Havn er et overflødighedshorn af oplevelser og hyggelige steder, hvor man kan nyde solen, tage en dukkert og drikke en cocktail. Men fordi havnen er så helt enorm, kan den godt blive lidt uoverskuelig og mange ender måske med at tage den klassiske tur i Christianshavns kanaler og rundt om Slotsholmen. For mit eget vedkommende, har det med at sejle rundt i havnen i det hele taget virket lidt uoverskueligt og besværligt, selvom jeg også har haft en mistanke om, at det mest var i mit hoved det var det. For at afprøve det og udforske havnens muligheder, tog jeg en tirsdag i juni en veninde med i en lille gummibåd, for at se hvad den kan byde på en sommerdag - og hold nu op en lækker dag.
Selvom jeg kommer fra en familie, der har sejlet meget, specielt med motorbåd, følte jeg mig på lidt dybt vand over at skulle navigere rundt på egen hånd i havnen. Hvad nu hvis jeg ikke forstår skiltningen og sejler forkert og folk bliver vildt sure på mig? Tænk nu hvis motoren går i stå midt ude i hovedløbet, og vi er i vejen for en havnebus? Eller vi går på grund?”.
Det er selvfølgelig ofte sådan når man gør noget for første gang. Oven i det føles det ikke som mit domæne. Som en ung kvinde i 20’erne, føler jeg ikke rigtigt, at jeg kan kende mig selv i, hvad jeg forestiller mig er de typiske motorbådsejere; mænd over de 40, der har tager deres passion for at sejle motorbåde meget seriøst.
Det slog os også, da vi begyndte at sejle fra Fiskerihavnen i Sydhavn, hvor det stort set kun var private både (endnu ingen GoBoats), at det kun var mænd vi så på vandet. Da vi nåede hen omkring Langebro, begyndte vi at se flere kvinder men de fleste i samme konstellation: en gruppe veninder i en GoBoat med noget lyserødt eller boblende i glasset. Mændene derimod kom i alle slags både, alt fra prangende speedbåde til små joller, der dårligt holdt sig oven vande.
Hvorfor er det næsten kun mænd, der har en båd?
Der er nok en stor del kvinder, inklusive mig selv, der ofte helst vil bruge tiden når vi ses med at få endevendt vores følelsesliv ned til den mindste detalje. På den måde giver det lidt mening, at de kvinder vi så i løbet af dagen, stort set alle sammen sad og drak rosé i en lejebåd fra GoBoat eller Friendships. Men selvom jeg bestemt er med på sludre-rosé vognen, det er måske en af mine yndlingsaktiviteter, synes jeg godt nok det er meget sjovere at sejle i noget, der kan sejle lidt hurtigere (hvilket selvfølgelig først bliver rigtig relevant ude af havnen) og giver lidt mere frihed til at tage på eventyr.
Jeg håber i hvert fald at vi kommer til at se flere kvinder på vandet, og ikke kun i en i-sneglefart-tøffende GoBoat i inderhavnen. Min egen tur med båd i havnen, gjorde mig i hvert fald hooked og overraskede mig med, hvor nemt det var!
Hvad er du til?
Københavns Havn kører i meget forskellige gear, alt efter hvor man befinder sig i havnen. Vi startede i Sydhavn og generelt kan man sige, at der kommer mere og mere gang i den, jo tættere man bevæger sig ind ad i havnen - hvilket selvfølgelig ikke kommer som den store overraskelse.
Til en afslappet sommerdag
Valby strand og valbyparken
I udkanten af det kæmpe Valbyparken ligger det nyoprettede strandområde Valby Strand, der først officielt er åbnet her til sommer. Stranden, som er omgivet af park og eng og ligger tæt op ad det naturskønne Sydhavnstippen, giver en følelsen af, at være meget langt væk fra byen. Hvis kan man leve med en badevandskvalitet, der kun lige er af tilfredsstillende kvalitet” pga. spildevand, er det et perfekt sted at sejle hen, hvis man vil have en dag med badning og boldspil. Der er ikke et oplagt sted at lægge til lige ved stranden, så man må kaste anker eller lægge til i Fiskerihavnen og gå derhen.
Fiskerihavnen
Fiskerihavnen i Sydhavn er en lille bid af Olsen Bandens København. Man får fornemmelsen af at tiden har stået stille, eller i hvert fald er gået meget langsom, siden 1970’erne.
Fiskerihavnen har en form for cafe/lille kiosk under en pavillon, pyntet med farverige flag og håndskrevne skilte, der får en til at føle, at man er til en vejfest i forstæderne. Og det er bestemt en fest, hvor man har lyst til at slå sig ned til og drikke en rød sodavand med sidemanden. De hippe områder 2 km længere inde i havnen, hvor der bliver drukket IPA og Aperol Spritz af københavnere i kunstfærdige badedragter og speedos, der er tilpas ironiske, føles meget langt væk. Alligevel bliver det næsten ikke mere smart med den autentiske og retro havnestemning, og flere unge har også fundet vej til området og ligger og soler sig på Rotteøen, der ligger lige ud for havnen.
I nærheden kan man finde en af Thomas Dambo’s trolde som bl.a. også findes rundt omkring på Vestegnen og på Christiania. Hvis man skal lege helt med på konceptet, som er en slags skattejagt, der får en rundt på eventyr, skal man gå ind på trollmap.com, zoome ind på Sydhavnen og så ellers gå på jagt efter clues. Hvis man vil have et mere quick and dirty kig på trolden, der hedder Ivar Evigår, er det bare at slå det op på google.maps.
Københavns Venedig: Sluseholmen og Teglholmen
Selvom Sluseholmen og Teglholmen primært består af nybyggede boliger og ikke har nogen prangende gamle bygninger eller mange smarte cafeer (endnu), var det et af de smukkeste steder på turen.
Der sker ikke så meget i Københavns Venedig”, men der er en helt speciel stemning, som man ikke får andre steder i København, der måske bedst beskrives som luksuriøs og lidt sydlandsk. Byggeriet er overraskende charmerende med folks kajakker linet op i deres baghaver på vandet, og der er et meget roligt tempo sammenlignet med længere inde i havnen. Vi var der først på formiddagen, hvor der selvfølgelig er særligt roligt og stedet trækker nu også mange mennesker på eftermiddage med godt vejr.
Der er lavet mange steder, hvor man kan ligge og sole sig, og selvom mange også bader derfra, er det kun officielt lovligt ved Sluseholmens Havnebad. Det er til gengæld ret stort.
På Amagersiden af Sluseløbet, går der fra de grønne områder flere små bådbroer ud, som man også kan finde folk sole sig på og bade fra (igen ikke officielt lovligt).
Hold øje med skiltningen og sejl generelt lidt forsigtigt, da der er områder, hvor der er meget lavvandet.
Christianshavns kanal
Jeg synes virkelig, at Christianshavn er et af de hyggeligste steder i København, og det er en oplevelse værd bare at sejle igennem kanalerne og kigge på de gamle husbåde. Det er ikke slet umuligt at finde en plads at lægge til ved, så der er god mulighed for at parkere båden og sætte sig på en af de mange hyggelige caféer.
Fredens havn
Kanalerne omkring Fredens Havn er afsides og stille, selvom det er midt i byen. Den hjemmebyggede havn er (desværre for nogen og heldigvis for andre) ved at blive ryddet for de gamle joller og både, der har huset en flok mere og mindre permanente beboere, som har ligget for svaj. Den maritime og lidt mere smadrede udgave af naboen Christiania har ellers ligget der de sidste 15 år, men er endt i en strid mellem beboerne og det finere borgerskab fra Holmen (bl.a. Jørgen Olsen fra Olsen Brødrene har været en af frontpersonerne for brokkekampagnen). Selve området er dog en dejlig oase, og man kan stadig finde nogle charmerende både i Fredens Havns ånd.
Inden man når til selve Fredens Havn, ligger det måske mest fredelige område på vores tur gennem havnen, nemlig strandene” ved Christiania. De små lysninger i buskadset ned til vandet føles meget hemmelige, lige meget om man kommer fra vand eller landsiden, og selvom det er næsten lige overfor en plads folk bader fra og soler sig på ved Rytmisk Musikkonservatorium. Dette er det perfekte sted, hvis du vil have en lidt mere strand-agtig følelse i selve byen (selvom sandet nogle steder minder mere om mudder) eller hvis du leder efter et sted at sidde alene med dine tanker eller en bog.
La Banchina
La Banchina er et af de steder vi glædede os mest til. Jeg synes selv det er et af de hyggeligste steder ved vandet, og de seneste år det blevet stedet at nyde solen og drikke naturvin.
Da vi ankom til La Banchina hen ad eftermiddagen, var der dog rimelig pakket, og vi kunne ikke rigtig gennemskue, hvor vi kunne lægge til. Lidt til højre fra La Banchina, kunne kan man måske finde et sted, men vi var usikre på, om det var private pladser, og det var ca. så langt vores gå-på-mod til at navigere rundt i havnen strakte! Hvis man som os fandt det lidt for uoverskueligt, kan man jo lægge til lidt længere væk på Refshaleøen (f.eks. Reffen hvor det er super nemt) og gå derhen.
Men find en måde at komme derhen på, for det er ret lækkert. Det ligger i et roligt hjørne af havnen, og selvom der er mange mennesker, har det en ret afslappet atmosfære. Stedet serverer lækker nordisk sommermad med sæsonens grøntsager og grillet fisk. Maden bliver lavet i et drivhus udenfor, så man kan se den blive tilberedt.
La Banchina har også en sauna som man kan leje som selskab eller, når der ikke er corona forholdsregler, betale for en plads i.
Steder hvor der er gang i den
Teglværket
Efter vores tur fandt jeg ud af at Teglværket efterhånden er old news, men det var første gang jeg var derinde. Og det var jeg så ikke engang rigtigt, da de havde lukket men vi var en tur inde og grave tæerne i det brandvarme sand og drikke vores medbragte kaffe. Jeg er dog ikke i tvivl om, at det er et sted, hvor jeg skal tilbringe en masse timer hen over sommeren!
Det er industriel berliner- og havnestemning, blandet med klassisk beach bar med fint sand, strandstole og palmer malet på den store container, der udgør selve baren. Under EM har Teglværket kørt med storskærm inde i den gigantiske hovedbygning og skulle have nogle ordentlige brag til fodboldfester.
Stedet er nemt at lægge til med en båd, selvom jeg kan forestille mig, at det er lidt besværligt med en større båd. Stedet er desværre ikke i en officiel badezone men man jo godt lige dyppe fødderne fra bade-... eller jeg mener bådbroen!
Selvom stedet emmer af sommer, i hvert fald udenfor, sker der også ting på Teglværket om vinteren, hvor der bl.a. er banko og man kan leje sig ind til julefrokoster.
Islands Brygge
Islands Brygge er stedet hvis du vil have leben, og det ikke er så vigtigt for dig at kunne brede dig på et stort picnic tæppe. For på en god sommerdag er græsset, kajen, og alle andre steder, hvor der lige kan bredes et håndklæde ud fuldstændig proppede.
Umiddelbart er ALLE du ser på Bryggen unge, smukke og veltrænede. Lidt ligesom Dronning Louises Bro føles det som et sted folk også tager hen for at blive set, så hvis du vil vise din nye bikini frem eller endelig er klar til at launche din sommerkrop, som du har arbejdet hårdt på gennem vinteren, er Islands Brygge et godt bud.
Men du skal selvfølgelig ikke holde dig tilbage, hvis du hverken er ung, smuk eller veltrænet. Find en græsplet, mas dig ind i mængden og nyd den vibrerende Københavnske sommerstemning.
Over for Islands Brygge havnebad finder du havnebadet Kalvebod Bølge, der er vandlegeplads og imponerende arkitektur i ét.
Reffen
Street food området Reffen er måske Københavns største legeplads for voksne, og ja sådan set også børn, der ses fyre rundt på skatebanerne. Reffen har stort set alt, som det gastronomiske hjerte kan begære, og hvis man har pengene til det, kan man gå amok i de mange boder med cocktails og mad fra alle afkroge af verden, installeret i farverige containers.
Jeg har været studerende indtil for ganske nylig, så derfor har et besøg på Reffen for mig altid været at gå rundt og spotte, hvor man kan få mest mad for pengene og drikke vin bragt med hjemmefra. Stedet opleves selvfølgelig bedst, når man kan boltre sig i de mange muligheder, men det er bestemt ikke dumt på den skrabede måde. En sommeraften med en flok venner og en picnickurv ud til vandet ved Reffen, er København på sit højeste.
Ved siden af Reffen ligger Mikkeller Baghaven, der byder på 16 forskellige specialøl på fad, ølsmagninger og hyggelig udeservering i Refshaleøens industrielle ånd.
Vær obs på at der mange steder i havnen er parkeringsafgift for at lægge til på samme præmisser, som når man parkerer bilen (dog noget dyrere). Vi lagde først mærke til skiltet da vi tog afsted igen fra Reffen og så dog umiddelbart heller ikke andre, der betalte afgift.
Halvvandet
Også Halvandet var lukket, da vi kiggede forbi - tirsdag er åbenbart ikke den optimale dag for at tage på strandbar. Jeg har tidligere været der, og der har været ret godt gang i den. Ligesom Teglværket kører Halvandet klassisk beach bar stemning med sand og strandstole, her er der bare skruet lidt op for Ibiza-stemningen med house-fester og livemusik. Målgruppen er alligevel noget ældre end den klassiske Ibiza turist, da spillestedet kører meget på de nostalgiske tangenter med musik som Die Herren og Erann DD - ikke at man skal kimse af det! De ser i det hele taget ud til at dyrke tidligere årtier, hvilket også er temaet for deres Sunset Beach Parties i juli (d. 10. og 24.).
Halvandet har en af de kæmpe fordele, at det er et af de (alt for få) steder, hvor du lovligt må bade i Københavns Havn, og så er det et oplagt sted at lægge til med båd.
Lav din egen kanalrundfart
Vi valgte at skippe turen rundt om Slotsholmen, da vi efterhånden har set den fra mange vinkler fra både land og vand, og ikke var i den store turiststemning. Men det er selvfølgelig en oplevelse at se det aller inderste af københavn fra vandet.
Særligt hvis du er en af dem, der alligevel zoner lidt ud når guiden på kanalrundfarten fortæller om en gammel lagerhal på tre forskellige sprog, kan du selv tøffe rundt i havnen og beundre smukke bygninger som Christiansborg, Børsen, Marmorkirken og Amalienborg, prøve at spotte vandskulpturen Agnete og Havmanden”, eller blive undervældet af Den Lille Havfrue igen, nu hvor du er i gang.
Slusen
Hvis man kommer sydfra, skal man igennem Slusen, der om sommeren har åbent 9-10 og 17-18 i hverdage og 8-10 og 16-18 i weekenderne. Mindre både, som den jeg selv sejlede i, kan dog sejle gennem pillerne under Sjællandsbroen. Hullerne” under broen er omkring 2,5 m brede, så båden skal være mindre end det. Der kan godt være stærk strøm, og det kan derfor være nødvendigt med lidt fart på båden for at styre lige igennem.