Ferie med motorbåd: Besøg Det Sydfynske Øhav

Huse i Ærøskøbing

Det Sydfynske Øhav er blevet hot stuff efter vandrebølgen er skyllet ind over de danske hjem. Det virker i hvert fald til, at det lige pludselig er på alles læber, og folk strømmer til de pakkede shelters og teltpladser. Det er bestemt også på sin plads, da det af de smukkeste steder i Danmark med bakkede landskaber, charmerende gadekær, bindingsværkshuse og hyggelige (lands)byer. Området er også helt perfekt til bådferier, ikke kun fordi man undgår at skulle booke shelters 4 måneder i forvejen, men fordi det er en fantastisk mulighed for at komme rundt og besøge de mange øer.

Der er sket meget med øerne de sidste år, en bølge af noget €œnew nordic” hvor god dansk mad af lokale fødevarer kommer i højsædet, og øerne brygger deres eget øl og brændevin. Øboerne ved hvad, der gør deres øer særlige, og får det meste ud af det. Om det er en smart festival, lokalt håndværk eller en dyb ro og stilhed man kommer efter, kan det Sydfynske Øhav stille de fleste tilfredse.

Der er 55 øer og holme i området, og det var lidt mange at lave en guidet liste til. Jeg har derfor kun inkluderet kun de større og mere populære, hvor der også er lidt flere konkrete seværdigheder og havne. Men der er meget at udforske i Det Sydfynske Øhav og det er en sikker og overskuelig måde at tage på eventyr med båden - så tag endelig ud og udforsk området på egen hånd.

Ærø

Ærø er en af de større øer i det Sydfynske Øhav. Den har mange ting at byde på og har også gjort et godt stykke arbejde med at markedsføre sig selv - tag f.eks. et kig i Ærø guiden:https://issuu.com/markstormgrafisk/docs/_r__guiden_2021_dansk_web?fr=sZTM0NDE1NDM4NDA

Lokalt bryg

Hos Ærø Whisky kan du få whisky lavet på øens egne råvarer. Destilleriet bruger lokalproduceret økologisk korn og har eget malteri. Om sommeren kan du købe en rundvisning med whiskysmagning.

Skal du have noget mildere at skylle whiskyen ned med, kan du tage fordi Ærø Bryggeri (der for nyligt har skiftet navn fra Rise Bryggeri), der på samme måde fokus på de lokale smage og råvarernes kvalitet. Bryggeriet har et stort udvalg af øl, der kan købes butikken. I juli og august er der også en cafe, der serverer smørrebrød, og kaffe og kage.

Ærøskøbing

Ærøskøbing er en utroligt flot by, med velholdte bindingsværkshuse og dele af byen skulle se ud, som da den blev grundlagt i middelalderen. Ærøskøbing er ikke kun fin at kigge på men har bl.a. også flere restauranter, et museum, en kirke og en konfektfabrik. Ærø Whisky og Ærø Bryggeri ligger også i Ærøskøbing.

Der sker mange ting, så strejf lidt rundt i byen, tag stemningen ind og spis måske en af de traditionelle Ærøpandekager på en cafe.

Min research af Ærø såvel som anbefalinger fra venner tyder på, at hvis man skal vælge en enkelt by at se på Ærø, er Ærøskøbing det man skal gå efter, selvom Marstal er €œhovedstad” og har den største marina. Men det er som bekendt ikke størrelsen der tæller, og Ærøskøbing Havn har også en fin lystbådehavn!


Voderup Klint

Ærø er den del af Geopark Det Sydfynske Øhav, et område der er et resultat af et oversvømmet istidslandskab, som har skabt de små øer og holme og de smukke og varierede kystlinjer. Voderup klint er med sine jordterrasser, der ligner kæmpe trappetrin, et af højdepunkterne i geoparken, og både noget for geologi-nørden, og for os der bare godt kan lide at kigge på pæn natur.

Klinten har fået tildelt Det Brune Johanneskors og er dermed på en eksklusiv liste over nationale seværdigheder - det må vel være et must see?

Skarø

Den lille ø med 30 indbyggere byder både på smuk natur med et rigt dyreliv og lokale kulturoplevelser.

SkarøFestivalen

Den forholdsvis lille festival har et overraskende stort musikprogram med navne som Claus Hempler og L.O.C., der skulle have spillet i 2021. Barudvalget kan man bestemt heller ikke klage over, da der er 6 forskellige, heriblandt Aperolbar, vinbar og biergarten.

Hvis du er færdig med at ligge smådårligt i et utæt telt fra Harald Nyborg, kan du leje et tipi-hotel til 4 personer med rigtige senge, dyner, elektricitet og bobler ved ankomsten.

Festivalen finder sted næste gang 3.-6. august 2022 efter aflysninger i 2020 og 2021, men man kan jo allerede overveje, om det skal være en del af næste års sommerplaner.

Café SommerSild

Et klassisk eksempel på de nye, lækre og bæredygtighedsorienterede restauranter man i højere grad finder på de danske øer. Her kan du få grillet lam fra Sommersilds egen avl, salat og grøntsager fra området, og biodynamiske naturvine. Der er god mulighed for at kombinere et besøg på Café SommerSild med en overnatning på øen, da det ligger tæt på Skarø havn og desuden har teltplads, shelters og to små hytter, man kan leje.

Cafeen virker også som en god indgang til resten af Skarø, da dens hjemmeside er en slags guide til resten af øens oplevelser.

Skarø Is

En af de ting Skarø er småkendt for (ja så kendt er Skarø jo ikke) er deres lokale is. Er du med på bæredygtighed-og-lokale-produkter-bølgen, veganer eller går du meget op i sundhed, er Skarø Is nok noget for dig, da det er økologisk, lavet af lokale råvarer, sødet med birkesaft, der reducerer sukkerindholdet, og fås i veganske og i særligt proteinrige udgaver. Skarø Is har både en iscafé, bistro og købmandsbutik, der ligger tæt på havnen.


Drejø

Drejø har de fineste badestrande og gode fiskemuligheder. Havnen er lille med 10-15 gæstepladser men ifølge havneguiden.dk, kan der godt blive plads til 20-25 på en god sommeraften, hvis folk hjælper til med at lave plads.


Gammel Elmegaard

Hvis I er et større selskab afsted, kan I tage forbi Gl. Elmegaard museum og café, hvor der er ren Morten Korch stemning. De har ikke længere åbent for, at man bare kan droppe forbi, men de tilbyder forskellige dagsarrangementer for selskaber, der skal bookes på forhånd. Det inkluderer blandt andet frokostbuffet på kroen, guidet kørsel rundt på øen i en traktordrevet vogn, en €œsnapsetur” rundt i Drejøs natur, hvor man kan smage snapse lavet på øens urter, rødder og og bær samt en rundvisning på gårdmuseet, der giver et indblik i Drejøs historie siden 1664.


Spiseladen

En helt nyåbnet restaurant drevet af to studerende fra København, der derfor kun holder åbent i skolernes sommerferie. Hvis du vil komme nærmere nærmere beboerne og de andre besøgende på Drejø, kan du tage til fælles langbordsmiddag kl 19.30 på fredage. Ud over det kan man komme til frokost mellem 12 og 17.

Drejet

Drejet er en lang landtange, der skulle være en af de bedste naturoplevelser i det smukke Drejøske landskab. Man kan enten cykle eller vandre ud til spidsen af tangen, der har vand på begge sider, og slutter ved Klinten, som går 17 meter ned til havet. Her kan man beundre udsigten til Ærø mod syd, Avernakø mod nordvest og Fyn mod nord. Hvis man er heldig, kan man på turen få øje på de sjældne hvide dådyr, som findes på Drejø.

Avernakø

Avernakø dækker over to forbundne øer, Avernak og Korshavn, der tilsammen strækker over 8 km. Terrænet er kuperet og byder på masser af badestrande.

Landhotellet

Landhotellets hjemmeside er en form for guide til meget af øen, og ejeren Gitte arrangerer også ture rundt på de to øer, hvor hun byder på klassisk dansk frokostbuffet bagefter. Restauranten serverer selvfølgelig klassiske danske retter med fokus på lokale råvarer og kødavl, spicet op med spaghetti bolo og burgere (hvilke man på sin vis også kan kalde traditionelle danske retter).

Hvis man bare er på et kort besøg på Avernakø, er Landhotellets butik et godt sted at proviantere lokale delikatesser som gedepølser, håndspundet garn, sylteprodukter af øens råvarer, og sågar smykker og skeer lavet af dyrehorn.


AvernaX

Avernax er en lille festival i de smukkeste omgivelser. Billetten giver ikke bare adgang til teltpladser og musik men også fri sodavand, øl og 8 måltider i løbet af de tre dage festivalen varer. Festivalen har selvfølgelig fat i tidsånden med fokus på fællesskab og bæredygtighed. De daglige fællesspisninger byder på solid, sund og lokalt produceret mad og den fri øl, og sodavand bliver serveret i en personlig og genbrugelig kop.

Musikken er blandet dansk nyere musik, i €˜19 var det bl.a. Folkeklubben, Lydmor og Orgelheimers, og ifølge festivalen selv rettet mod et publikum over 25. Klientellet ser også ud fra de mange stemningsbilleder på facebook til at være folk i slut 20’er-midt 30’erne, selvfølgelig med mange på begge sider af det aldersspænd, herunder en masse søde børn.

Corona har desværre sat en stopper for Avernax igen i år, så du kan først opleve festivalen i 2022. Det kan til gengæld være, at du snart skal være på udkig efter de eksklusive billetter, da de bliver hurtigt bliver revet væk. Jeg skal i hvert fald selv prøve at skaffe mig en, efter at have siddet og drømt mig væk med at klikke igennem deres facebook album!

Majtræ

På Avernakø kan du få svensk midsommerstemning med majtræet eller majstangen, som skulle være Danmarks eneste af slagsen. Traditionen, som ingen helt ved hvor gammel er men muligvis stammer fra det førkristne Danmark, dikterer at majtræet hver pinselørdag tages ned, tjæres ind og pyntes med blomster og troner der hele året.

Strynø

Der virker til at være et super godt foreningsliv på Strynø, der med sine 200 indbyggere og en del børnefamilier, også er en af de mere befolkede småøer. For eksempel er der fællesspisning en gang om måneden. Tjek Strynøs aktivitetskalender ud her, og se om der sker noget, mens I er der: http://www.strynoe.dk/aktivitetskalender

Strynø Gl. Mejeri

Strynø gl. Mejeri er lidt af hvert, bare ikke et mejeri. Det gamle mejeri tilbyder både overnatning i deres ferielejligheder, restaurant, og besøg i deres mikrobryghus, der har 4 forskellige øl på hanen.

Ejerne spilder ikke deres tid med kedelige ting som at vente på eventuelle gæster, og gør det derfor tydeligt på hjemmesiden, at man skal bestille bord på forhånd, så man undgår, at de er taget på stranden, når man kommer.

Øhavets smakke- og naturcenter

Hvis du heller ikke har hørt ordet €œsmakke” før, kan jeg fortælle dig, at det ikke hverken referer til en lussing eller er €œsnakke” stavet forkert. Det er i stedet en form for jolle med sejl, der har været populær i det Sydfynske Øhav, som lægger navn til centeret for vandsport, sejlads og naturoplevelser.

Strynø er et helt oplagt sted at have sådan et center, da det lave vand omkring øen, gør vandet perfekt og sikkert til vandsportsaktiviteter, ligegyldigt hvor få evner man har inden for det.

Du kan lære at sejle i smakkejolle, prøve kajak, SUP eller windsurfing eller tage på sælsafari. Der er også forskellige aktiviteter, hvor man f.eks. kan lære at lave mad af naturen, samle spisetang og fange krabber.

Hos smakkecentret kan du også overnatte i telt, shelter eller €œglampe” i tipitelte og leje ferielejligheder og værelser. Derudover har de en cafe, der har aftensmadsarrangementer et par gange om ugen.

Grønne Strynøcykler

For 20 kr om dagen kan du leje cykler nede fra havnen. Øen er med sine 5 km2 nem at gå rundt på, men hvis du bare har nogle timer til at få The Grand Tour rundt på øen og komme forbi den fine kirke, kroen og møllen, er det her en ret god mulighed.

Thurø

Det er måske lidt snyd at tage Thurø med på denne liste, da den er forbundet til Fyn med en dæmning og en bro til Svendborg, men den er ikke desto mindre et oplagt mål på Øhavsturen med båden.

Fredskov

En stor smuk skov, der både byder på tæt granskov og åben bøgeskov. Der er afmærkede stier, som man kan vandre på, og det er et perfekt sted at sanke (samle spiselige planter og blomster), hvis man har lidt styr på sådan noget. Hvis man kommer senere på sommeren eller hen af efteråret, er det selvfølgelig også et godt sted at tage på svampejagt.

Gambøt Lystbådehavn

Gambøt er en dyb naturskabt havn, hvor du kan stikke op til 3 m. Den er meget charmerende og kendt for sine karakteristiske sorte fiskerhytter.

Thurø Minigolf

Thurø Minigolf har efter sigende, og eget udsagn, Europas sjoveste minigolf. Det er uklart, om det er en officiel konkurrence, der har været mellem minigolfsteder i Europa, men du kan i hvert fald finde nogle kreative og sjove baner med vilde figurer.

Smørmosen, hvor golfbanen ligger, har også €œSvendborgs bedste badestrand”, så der er mange fine titler at komme efter.

Andre øer

Det er ikke meget, jeg kunne finde om Bjørnø, Lyø, Hjortø og Birkholm, som også huser så få som mellem 7 og 81 faste beboere. Det betyder dog ikke, at de ikke er et besøg værd og siden de alle har havne, er det oplagt at stikke hovedet forbi, hvis man alligevel er på tur i området. Og bare fordi det ikke findes på nettet, kan der jo sagtens ske meget mere, end jeg har fundet frem til.

Bjørnø

Bjørnø har ikke som sådan en rigtig havn men en anlægsbro, man kan lægge til ved. Øen har overnatningsmuligheder på den gamle bindingsværksgård Bjørnøgård, hvor du både kan leje værelser, en skurvogn og feriehuse. Her ligger også Cafe Pileflet, hvor man kan få kvalitetssandwiches, kaffe og kolde drikkevarer.

Lyø

Der sker umiddelbart lidt mere på Lyø end de andre øer i denne kategori, og den har da også 81 indbyggere. Øen har en grillbar og hele to restauranter: hlý med et skiftende menukort der har masser af fisk og skaldyr og Oase Lyø, som både er café og Bed and Breakfast. Der er selvfølgelig også smuk natur, hvor du bl.a. kan finde Klokkestenen, der synger, når man slår på den.

Birkholm

Birkholm er knap 1 km2 og har et indbyggertal på 8 personer. Øen har ingen butikker eller overnatningsmuligheder ud over to shelters, så husk at købe ind inden, hvis I skal være der længere tid. Det giver til gengæld mulighed for virkelig at få den uforstyrrede natur ind under huden.

Hjortø

Hjortø er ligesom Birkholm en ø for dig, der vil nyde naturen og de dejlige badestrande i fred og ro og måske har brug for en pause på en seværdighedsmættet bådferie. Øen har kun 7 fastboende på øen samt nogle fritidshusejere. Du skal huske at proviantere, inden du tager derhen, da der hverken er indkøbsmuligheder eller steder, der serverer mad. Hvis du vil overnatte på øen og ikke vil sove i den lille havn, kan du slå et telt op eller prøve de relativt nye shelters, der er sat op.